Hur läser jag en e-bok?

E-böcker kan läsas antingen direkt i din webbläsare (online), eller laddas ner till din enhet och läsas i en särskild programvara.

Läsa online

När du klickar på "Läs" öppnas boken direkt i din webbläsare. Klicka på knappen "Öppna i helskärm" för att läsa boken i helskärmsläge.

Bläddra: Klicka på > i skärmens högerkant för att bläddra framåt och på < i skärmens vänsterkant för att bläddra bakåt. Du kan också använda tangentbordets piltangenter för att bläddra. Om du vill bläddra flera sidor åt gången kan du dra i rullisten i skärmens nederkant.

OBS! En del e-böcker går inte att läsa online. Då måste du ladda ner boken. Se respektive rubrik nedan för instruktioner.

De e-böcker som du laddar ner via Skolbibliotek Malmö är kopieringsskyddade. Därför måste du ha ett ett användarkonto hos Adobe, ett så kallat Adobe ID. Det är enkelt att skapa ett Adobe ID, men är du under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot.

 1. Gå till Adobe-konton och klicka på Skaffa ett Adobe ID.
 2. Följ instruktionerna och ange en giltig e-postadress. Adressen som du anger blir ditt Adobe ID, så använd en adress du använder ofta och kommer ihåg. Klicka sedan på Registrera.

Ladda ner till dator (Win/macOS)

 1. Ladda ner och installera programmet Adobe Digital Editions.
 2. Auktorisera datorn med ditt Adobe ID genom att skriva in dina uppgifter första gången du startar programmet, alternativt klicka på Help > Authorize Computer i menyraden.
 3. Låna en e-bok
 4. Klicka på Ladda ner
 5. Öppna filen med Adobe Digital Editions

Ladda ner till telefon eller surfplatta (iOS/Android)

 1. Hämta appen Bluefire Reader för iOS eller Android.
 2. Auktorisera Bluefire Reader med ditt Adobe ID genom att skriva in dina uppgifter när du startar appen första gången. Om du redan har Bluefire Reader men inte har auktoriserat appen, så kan du göra det under infosymbolen.
 3. Låna en e-bok
 4. Klicka på Ladda ner
 5. Välj "Öppna i Bluefire Reader"

Ladda ner till Chromebook

Tyvärr finns det i dagsläget ingen mjukvara framtagen för Chromebook som kan hantera det kopieringsskydd som finns på nedladdade e-böcker. Det går däremot bra att läsa e-böcker online.